Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Ontwikkeling Happi-Hepar applicatie voor patiënten met niet-alcoholische vetleverziekte

Ontwikkeling applicatie ter ondersteuning van leefstijlaanpassing voor patiënten met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) 75.000 euro subsidie van Maag Lever Darm Stichting

Leververvetting is wijdverbreid als gevolg van de Westerse leefstijl. De functie van de lever wordt verstoord door teveel vet en dit kan leiden tot een chronische ontsteking. Hierdoor ontstaat levercirrose en is er een verhoogde kans op kanker. Leefstijl aanpassing staat centraal in de behandeling en met het ontwikkelen van een applicatie hoopt Ger Koek van het Maastricht UMC+ en Joop Arends van de stichting Happi App bij te kunnen dragen aan blijvende leefstijlverandering. De subsidie van € 75.000,-, verkregen van de Maag Lever Darm Stichting, wordt gebruikt om de app te ontwikkelen en te testen.

Wereldwijd heeft meer dan 25% van de bevolking een leververvetting. Bij meer dan 5% vet in de lever is er sprake van vervetting. Alcohol consumptie leidt tot leververvetting maar indien de consumptie daarvan beperkt is en er een leververvetting wordt aangetoond is er sprake van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Vetopstapeling leidt in 30% tot een chronische leverontsteking (niet-alcoholische steatohepatitis: NASH) waaruit levercirrose en leverkanker kan ontwikkelen.

NALFD is veelal het gevolg van een ongezonde leefstijl gekenmerkt door weinig bewegen en teveel ongezonde voeding met als gevolg overgewicht en obesitas. Als NALFD in een vroeg stadium behandeld  wordt, kan volledig herstel optreden. De enige therapie op dit moment is leefstijlverandering waarbij een gewichtsverlies van 5% al leidt tot een afname van leververvetting. Om patiënten hierbij te helpen willen de onderzoekers een applicatie ontwikkelen en testen die helpt om de leefstijl aan te passen. De Happi Hepar app zal patiënten met NAFLD kennis, gemak en vertrouwen geven in omgang met ziekte en gezondheid. Dit wordt bereikt door inzicht te geven in gezonde voeding, lichamelijke activiteit alsook wat een gezond gewicht is en hoe dit kan worden verkregen en behouden door onder andere gebruik te maken van games (serious game). De onderzoekers willen vervolgens in een wetenschappelijke studie onderzoeken of NAFLD-patiënten gewichtsafname bereiken wat zal resulteren in afname van NAFLD en verwachten de eerste versie van de app zomer 2021 beschikbaar te hebben. 

Sluit de enquête