Chronische Darmontsteking (IBD)

Chronische darmontsteking (IBD) is  een groep chronische ontstekingsziekten van de darm, waarvan ziekte van Crohn en colitis ulcerosa de twee belangrijkste ziektebeelden zijn. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar mogelijke oorzaken van IBD. Het ziektebeloop kan sterk wisselen, en daarom is het van belang om vooraf al het ziektebeloop te kunnen voorspellen, of om te kunnen voorspellen hoe iemand zal reageren op een behandeling. Om meer duidelijkheid hierover te krijgen is wetenschappelijk onderzoek nodig, en hier werken de MDL-artsen uit het MUMC+ volop aan mee. Momenteel kunt voor onderstaande onderzoeken worden uitgenodigd.  

 

IBD Zuid Limburg cohort (IBD-ZL)

Om beter inzicht te krijgen in IBD zijn de Zuid Limburgse ziekenhuizen (Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen, Zuyderland Medisch Centrum Heerlen, en Maastricht Universitair Medisch Centrum) in 1991 gestart met het registreren van Zuid Limburgse IBD patiënten en hun medische gegevens. Dit zogenaamde IBD-ZL cohort heeft geleid tot vele wetenschappelijke publicaties. De oorzaak en de behandeling van ziekten kan echter nog beter worden onderzocht als we ook gebruik kunnen maken van lichaamsmateriaal, zoals ontlasting en bloed. Daarom verzamelen we sinds 2009 ook lichaamsmateriaal (biobank). De verzameling van medische data en biomateriaal wordt gebruikt voor vele verschillende onderzoeken naar IBD. Op deze wijze hopen we beter inzicht te krijgen in welke factoren bijdragen aan het ontstaan van IBD en hoe IBD kan worden voorkómen. Daarnaast wordt onderzocht hoe we in de toekomst patiënten beter kunnen behandelen. 

IBD-ZL heeft financiering ontvangen van de Europese Unie, in het kader van het Seventh Framework Programme (FP7/2012-2017, subsidienummer 305564 en 305479). 


MijnIBDcoach

 

MijnIBDcoach is een beveiligde en persoonlijke pagina op het internet, bestemd voor mensen met IBD. Het is een zelfmanagementprogramma met als doel het beter bedienen van onze IBD patiënten en efficiënter organiseren van de IBD zorg. Het programma biedt kennis op maat door middel van kennismodules, bijvoorbeeld over medicatie, voeding en werk. Door het invullen van maandelijkse vragenlijsten kunnen zowel de patiënt als de behandelaar volgen hoe het met de IBD gaat. Bovendien kan er via MijnIBDcoach via een beveiligde verbinding worden gemaild met de behandelaar. In een wetenschappelijk onderzoek naar de MijnIBDcoach onderzoeken we de patient tevredenheid, en de efficiëntie voor de zorg. 

Onderzoek naar voeding

Voeding kan mogelijkerwijs het ziektebeloop van IBD veranderen (bijvoorbeeld door het veranderen van de samenstelling van darmbacteriën). Ook zou voeding kunnen leiden tot het verminderen van symptomen. Op dit moment zijn er nog onvoldoende gegevens beschikbaar om IBD patiënten geschikte dieetadviezen te kunnen geven. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar voeding en IBD. 

Onderzoek naar nieuwe medicijnen

In samenwerking met de farmaceutische industrie wordt de effectiviteit van verschillende nieuwe producten onderzocht in het MUMC+. In onderzoeksverband kunnen patiënten met een nieuw middel behandeld worden terwijl dit middel nog niet op de markt verkrijgbaar is. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Sluit de enquête