Lever, galwegen en alvleesklier spelen een belangrijke rol in de stofwisseling van het lichaam. De afdeling MDL verricht onderzoek naar een aantal aandoeningen aan lever, galwegen en alvleesklier. Momenteel kunt voor onderstaande onderzoeken worden uitgenodigd.

Onderzoek naar vetstapeling in de lever (NAFLD cohort)

logo nafld

Vetstapeling in de lever, ook wel niet-alcoholische vetleverziekte (NAFLD), is de meest voorkomende leverziekte in de Westerse maatschappij. Leververvetting wordt bij een op de vijf mensen aangetoond. De aandoening wordt vooral veroorzaakt door overgewicht en obesitas. Deze vetstapeling kan gepaard gaan met ontsteking van de lever, die, als deze langdurig bestaat, voor littekenvorming in de lever kan zorgen. De afdeling MDL verricht onderzoek naar leversteatose (vervetting van de lever) en steatohepatitis (vervetting van de lever & leverontsteking). Het doel van dit onderzoek is om factoren op te sporen die een mogelijke rol spelen bij het ontwikkelen van leververvetting en leverontsteking. Hiervoor worden medische gegevens en lichaamsmateriaal (urine, bloed en ontlasting) verzameld van patiënten met leververvetting. Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig. Om te beoordelen of patiënten hiervoor in aanmerking komen, worden ze eerst gezien op de polikliniek. 

Onderzoek naar nieuwe medicijnen

In samenwerking met de farmaceutische industrie wordt de effectiviteit van verschillende nieuwe producten onderzocht in het MUMC+. In onderzoeksverband kunnen patiënten met een nieuw middel behandeld worden terwijl dit middel nog niet op de markt verkrijgbaar is. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Wanneer u een cyste (een vochtblaasje) in de alvleesklier hebt, vragen wij uw toestemming voor deelname aan twee onderzoeken 

In beide gevallen gaat het om registratie van uw gegevens in databases.

  • De DPCG (Dutch Pancreatic Cancer Group) wil graag niet alleen kwaadaardige, maar juist ook goedaardige afwijkingen van de alvleesklier registreren om een beter beeld te krijgen van alvleesklierafwijkingen. Dit is een éénmalige registratie. 
  • De collega’s van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een onderzoek, de PACYFIC trial, waarin mensen met een alvleeskliercyste worden geregistreerd en waarbij ook de uitkomsten van alle vervolgonderzoeken van alvleeskliercysten worden opgenomen. Het uiteindelijke doel van deze studie is een beter onderscheid te kunnen maken tussen cystes die langer en intensiever moeten worden opgevolgd en cystes die helemaal niet opgevolgd hoeven te worden. 

Pancreatitis Werkgroep Nederland

Ons ziekenhuis doet mee aan de meeste onderzoeken van de Pancreatitis Werkgroep Nederland. Wanneer u opgenomen wordt in het ziekenhuis met een acute alvleesklierontsteking vragen wij u waarschijnlijk om toestemming (maar u mag ons ook helpen herinneren!). Ook wanneer u een chronische alvleesklierontsteking hebt en bij ons op de polikliniek komt, vragen wij u om deel te nemen aan de CARE registratie zodat we in de toekomst (nog) beter kunnen zorgen voor uw en uw lotgenoten. 

Sluit de enquête