Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Lever, galwegen en alvleesklier spelen een belangrijke rol in de stofwisseling van het lichaam. De afdeling MDL verricht onderzoek naar een aantal aandoeningen aan lever, galwegen en alvleesklier. Momenteel kunt voor onderstaande onderzoeken worden uitgenodigd.

Onderzoek naar vetstapeling in de lever (NAFLD cohort)

logo nafld

Vetstapeling in de lever, ook wel niet-alcoholische vetleverziekte (NAFLD), is de meest voorkomende leverziekte in de Westerse maatschappij. Leververvetting wordt bij een op de vijf mensen aangetoond. De aandoening wordt vooral veroorzaakt door overgewicht en obesitas. Deze vetstapeling kan gepaard gaan met ontsteking van de lever, die, als deze langdurig bestaat, voor littekenvorming in de lever kan zorgen. De afdeling MDL verricht onderzoek naar leversteatose (vervetting van de lever) en steatohepatitis (vervetting van de lever & leverontsteking). Het doel van dit onderzoek is om factoren op te sporen die een mogelijke rol spelen bij het ontwikkelen van leververvetting en leverontsteking. Hiervoor worden medische gegevens en lichaamsmateriaal (urine, bloed en ontlasting) verzameld van patiënten met leververvetting. Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig Om te beoordelen of patiënten hiervoor in aanmerking komen, worden ze eerst gezien op de polikliniek. 

Onderzoek naar nieuwe medicijnen

In samenwerking met de farmaceutische industrie wordt de effectiviteit van verschillende nieuwe producten onderzocht in het MUMC+. In onderzoeksverband kunnen patiënten met een nieuw middel behandeld worden terwijl dit middel nog niet op de markt verkrijgbaar is. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Sluit de enquête